obiady Zdrowe przepisy

Wegetariańskie spaghetti bolognese

Wegetariańskie spaghetti bolognese to propozycja nie tylko dla tych, co nie jedzą mięsa. Proty przepis na spaghetti z soczewicą i sosem pomidorowym.

Wegetariańskie spaghetti bolognese

Nie wiem dlaczego tak późno polubiłam spaghetti i makarony. Wszystko za sprawą moich wakacji we Włoszech. Tam każdego dnia serwowali nam makarony. Wróciłam do domu i zaczął się makaronowy szał. Jadłam głownie z indykiem i kurczakiem. Kiedy zrezygnowałam z jedzenia mięsa, zaczęłam szukać alternatywy. Metodą prób i błędów tworzyłam kilka fajnych przepisów i znalazłam fajne (o dobrym składzie) gotowe sosy 🙂 Dziś przedstawiam Wam przepis na wegetariańskie spaghetti bolognese. Składniki do dania znajdzieciw m.in. w sklepie ze zdrową żywnością BioSklep.com.pl 🙂

Przepis na wegetariańskie spaghetti bolognese

Składniki:

  1. Bezglutenowy makaron spaghetti  (bezglutenowe makarony, jak inną żywność bezglutenową, kupisz w biosklep  )
  2. Soczewica czerwona
  3. Przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, chilli
  4. Sos pomidorowy z warzywami (bio), który dostępny jest w sklepie biosklep.com.pl

wegetariańskie spaghetti bolognese

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al’dente, zgodnie z instrukcją na oaakowaniu.
  2. Soczewicę przepłucz na sitku, a następnie gotuj w wodzie przez 10 minut.
  3. Do garnka wlej sos pomidorowy z warzywami i dodaj odcedzoną soczewicę.
  4. Wszystko razem gotuj przez 5 minut, cały czas mieszając.
  5. Ugotowany makaron odcedź, a następnie nałóż na talerz.
  6. Polej makaron sosem z soczewicą i posyp natką pietruszki
  7. Delektuj się smakiem! 😀

wegetariańskie spaghetti bolognese wegetariańskie spaghetti bolognese


19 komentarzy
Previous Post
14 maja 2020
Next Post
14 maja 2020

19 komentarzy

  • Baś

    Uwielbiam spaghetti! Akurat dziś będę robiła wersję wegańską z makaronem ryżowym i z ciecierzycą. Następnym razem spróbuję Twojej wersji 🙂

  • Karolina/Nasze Bąbelkowo

    Ja akurat wolę makaron z serem albo z pesto, ale za to mojemu mężowi i synkowi taki przepis na pewno przypadłby do gustu 🙂

  • Świat Pani Domu - Ola

    To nie był dobry pomysł by na wieczór zaglądać w ten post..oj nie był to dobry pomysł…

  • Kasia

    Nigdy nie robiłam z soczewicą! Teraz uważam, że to świetny pomysł! Dzięki za inspirację:) Pozdrawiam 🙂

  • Monika Kilijańska

    Czekam na podobny rpzepis z tofu. Kiedyś jadłam i było pyszne, a sama nie mogę znaleźć przepisu.

  • https://www.secretaddiction.pl/

    Spaghetti jest zawsze bardzo spoko 😁

  • Sandra z Chrzasteksumienia

    Właśnie lubię takie spaghetti. Smaczne bardzo.

  • Agnieszka Bil-Jablonska

    Uwielbiam spaghetti ❤️ Czy z mięsem czy bez

  • Katsuumi

    Świetnie wersja idealna dla mnie;)

  • Joanna Majchrzak

    O mniam wygląda naprawdę bardzo apetycznie!

  • Ciekawska Magdalena

    Koniecznie muszę je wypróbować

  • Kaśka - Poligon Domowy

    Ciekawe, czy udałoby mi się oszukać tak męża 😀

  • Anna

    Chętnie wypróbuję bo ostatnio nie przepadam za mięsem 🙂

  • Jestem Magdalena

    Pyszności 🙂 Jstem na wege diecie od 20 lat i wiem jak pyszna potrafi być ta kuchia. Kilka dni temu zakupiłam w lidl mięsko wege mielone i jutro będzie spaghetti 🙂

  • Ptysia

    Mniam, kocham makarony, więc jak dla mnie może być i wegańskie 🙂

  • Gingerheadlife

    Spagetti uwielbiam w wersji klasycznej, ale może kiedyś skuszę się, żeby zrobić sos w wersji wege 🙂 Wygląda apetycznie!

  • Kamila

    Skorzystam na pewno z przepisu 🙂 Uwielbiamy makarony w każdej postaci 🙂

  • Julia Wasielewska

    Ojj, ja zdecydowanie stawiam jednak na klasyczną wersję z mięsem.

  • JednoSpojrzenie

    Uwielbiam wegetariańskie dania, ostatnio robiłam spaghetti z tofu, ale z soczewicą również muszę spróbować 🙂

Leave a Reply