Przepis na ciasto z chia bez pieczenia jest prosty i szybki – czyli taki, jaki lubię. Wystarczy mleko, nasiona chia, biszkopty, galaretka i żelatyna/agar.
Przepis na ciasto z chia bez pieczenia
Chyba nie muszę już nikomu udowadniać, że kocham robić ciasta, które nie są pracochłonne. Są banalne, nie wymagają umiejętności kulinarnych i oczywiście nie trzeba dużo po nich sprzątać 😀
Od pewnego czasu chodziło za mną ciasto z nasionami chia (mam spory zapas nasion i szukam przepisów z nimi w roli głównej) i spodem z biszkoptów. W końcu poprosiłam Maksymilianka o pomoc w przygotowaniu. A że wyszło przepysznie, to stwierdziłam, że się z Wami podzielę przepisem 🙂
Tym razem skorzystałam z gotowego spodu, a mianowicie biszkoptów Andante. To stosunkowo nowe produkty na rynku. Odkryliśmy je jakiś czas temu, dzięki mojej przyjaciółce. Miała u siebie biszkopty mini, które bardzo zasmakowały Maksysiowi. Obecnie marka posiada 3 warianty biszkoptów:
- biszkopty mini 120g,
- Lady Fingers 220g,
- okrągłe biszkopty 130g.
Ich największą zaletą jest PROSTY I CZYSTY SKŁAD, co cenię sobie najbardziej. Znajdziemy w nich tylko mąkę, jajko i cukier, a w wersji „Lady Fingers” dodatkowo sól. Niejeden produkt ze „zdrowej półki” ma więcej składników, niekoniecznie „zdrowych’ 🙂 Jak wiecie, zwracam uwagę na to, co jem zarówno ja, jak i Maksyś. Czytam składy i staram się wybierać te produkty, które nie zawierają zbędnych dodatków.
Nie mieliśmy u babci składników na spód, dlatego wybrałam alternatywę w postaci biszkoptów, które sprawdziły się w tym przepisie fenomenalnie! Dzięki czemu zaoszczędziłam czas na szukaniu składników na spód i zrobieniu go.
Wracając do biszkoptów, czasami po prostu potrzebuję przekąski dla Maksysia na „już” np. gdy wyjdziemy na dłuższy spacer lub jedziemy autem. I w takich sytuacjach pilnuję, żeby to nie był byle jaki zapychacz 🙂 Nie po to wpajam w niego odpowiednie nawyki żywieniowe, aby to zaprzepaścić.
Wtedy sprawdzają nam się biszkopty Andante. Zmieszczą się w torebce czy plecaku. Ponadto Maksyś się nimi zapcha przed obiadkiem czy kolacją.
Poza tym są świetną bazą do ciast na szybko, jak np. sernik na zimno, jagielnik, czy właśnie ciasto z nasionami chia. Dlatego zawsze mam co najmniej 2 opakowania w szafce 🙂
Przy okazji chciałam Was poinformować, że obecnie trwa genialna akcja konkursowa, gdzie możecie zgarnąć Thermomixa! Sama mam urządzenie od ponad roku i przyznam, że to… najlepsza inwestycja 😀 Także jest o co grać!
Ponadto nagrodą gwarantowaną jest Ebook z przepisami na biszkopty – idealny deser nie tylko dla najmłodszych 🙂
JAK PROSTO WYGRAĆ? Wystarczy, że:
- Kupisz 4 opakowania Andante.
- Zarejestrujesz dowód zakupu na stronie ANDENTE (kliknij) – koniecznie go zachowaj!
- Odpowiesz na proste pytanie – w jaki sposób używasz biszkoptów andante?
Ciasto z chia bez pieczenia – przepis
Ciasto z chia bez pieczenia – przepis
Nasiona chia to źródło błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, a także minerałów oraz przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na pracę układu krążenia i serca, a także układu trawiennego. Do tego poprawiają kondycję skóry.
Ich największą zaletą jest to, że stanowią świetną bazę do wielu deserów. W mojej kuchni pojawiły się dawno temu i jestem pozytywnie zaskoczona ich uniwersalnością. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na ciasto z chia bez pieczenia, które robi się naprawdę szybko i prosto.
Składniki:
- 500 ml mleka roślinnego lub krowiego,
- 8 łyżek nasion chia,
- opakowanie okrągłych biszkoptów Andante,
- 2 łyżki żelatyny / agaru,
- galaretka truskawkowa/malinowa (lub inny smak – wedle uznania).
Wykonanie:
- Do miski wsyp nasiona chia i zalej mlekiem.
- Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na około 30 minut, aby stężały (warto po 5 minutach od włożenia do lodówki ponownie je przemieszać).
- W tym czasie na tortownicy ułóż biszkopty okrągłe Andante.
- Do szklanki wsyp dwie łyżki żelatyny/agaru, zalej ciepłą wodą i wymieszaj.
- Rozpuszczoną żelatynę/agar dodaj do nasion chia z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do tortownicy z biszkoptami i ponownie włóż do lodówki.
- Rozpuść galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy galaretka lekko stężeje, wlej ją do przygotowanego ciasta i ponownie wrzuć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
My dodajemy do ciasta jeszcze dżem owocowy, a dopiero potem galaretkę – polecam Wam ten sposób, wtedy jest jeszcze pyszniejsze 🙂
wpis został zrealizowany we współpracy z marką Andante.
1 comment
A ja mam właśnie zapas chia 😀