Ciasto z chia bez pieczenia

Ciasto z chia bez pieczenia

Przepis na ciasto z chia bez pieczenia jest prosty i szybki – czyli taki, jaki lubię. Wystarczy mleko, nasiona chia, biszkopty, galaretka i żelatyna/agar.

ciasto z nasionami chia

Przepis na ciasto z chia bez pieczenia

Chyba nie muszę już nikomu udowadniać, że kocham robić ciasta, które nie są pracochłonne. Są banalne, nie wymagają umiejętności kulinarnych i oczywiście nie trzeba dużo po nich sprzątać 😀 

Od pewnego czasu chodziło za mną ciasto z nasionami chia (mam spory zapas nasion i szukam przepisów z nimi w roli głównej) i spodem z biszkoptów. W końcu poprosiłam Maksymilianka o pomoc w przygotowaniu. A że wyszło przepysznie, to stwierdziłam, że się z Wami podzielę przepisem 🙂

szybkie ciasto z nasionami chia

Tym razem skorzystałam z gotowego spodu, a mianowicie biszkoptów Andante. To stosunkowo nowe produkty na rynku. Odkryliśmy je jakiś czas temu, dzięki mojej przyjaciółce. Miała u siebie biszkopty mini, które bardzo zasmakowały Maksysiowi. Obecnie marka posiada 3 warianty biszkoptów:

  • biszkopty mini 120g, 
  • Lady Fingers 220g, 
  • okrągłe biszkopty 130g. 

Ich największą zaletą jest PROSTY I CZYSTY SKŁAD, co cenię sobie najbardziej.  Znajdziemy w nich tylko mąkę, jajko i cukier, a w wersji „Lady Fingers” dodatkowo sól. Niejeden produkt ze „zdrowej półki” ma więcej składników, niekoniecznie „zdrowych’ 🙂 Jak wiecie, zwracam uwagę na to, co jem zarówno ja, jak i Maksyś. Czytam składy i staram się wybierać te produkty, które nie zawierają zbędnych dodatków.

Nie mieliśmy u babci składników na spód, dlatego wybrałam alternatywę w postaci biszkoptów, które sprawdziły się w tym przepisie fenomenalnie! Dzięki czemu zaoszczędziłam czas na szukaniu składników na spód i zrobieniu go.

ciasto z chia

Wracając do biszkoptów, czasami po prostu potrzebuję przekąski dla Maksysia na „już” np. gdy wyjdziemy na dłuższy spacer lub jedziemy autem. I w takich sytuacjach pilnuję, żeby to nie był byle jaki zapychacz 🙂 Nie po to wpajam w niego odpowiednie nawyki żywieniowe, aby to zaprzepaścić.

Wtedy sprawdzają nam się biszkopty Andante. Zmieszczą się w torebce czy plecaku. Ponadto Maksyś się nimi zapcha przed obiadkiem czy kolacją.

Poza tym są świetną bazą do ciast na szybko, jak np. sernik na zimno, jagielnik, czy właśnie ciasto z nasionami chia. Dlatego zawsze mam co najmniej 2 opakowania w szafce 🙂

ciasto z chia bez pieczenia

Przy okazji chciałam Was poinformować, że obecnie trwa genialna akcja konkursowa, gdzie możecie zgarnąć Thermomixa! Sama mam urządzenie od ponad roku i przyznam, że to… najlepsza inwestycja 😀 Także jest o co grać!

Ponadto nagrodą gwarantowaną jest Ebook z przepisami na biszkopty – idealny deser nie tylko dla najmłodszych 🙂

JAK PROSTO WYGRAĆ? Wystarczy, że:

  1. Kupisz 4 opakowania Andante.
  2. Zarejestrujesz dowód zakupu na stronie ANDENTE (kliknij) – koniecznie go zachowaj!
  3. Odpowiesz na proste pytanie – w jaki sposób używasz biszkoptów andante?

przepis ciasto chia

Ciasto z chia bez pieczenia – przepis

Ciasto z chia bez pieczenia – przepis

Nasiona chia to źródło błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, a także minerałów oraz przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na pracę układu krążenia i serca, a także układu trawiennego. Do tego poprawiają kondycję skóry.

Ich największą zaletą jest to, że stanowią świetną bazę do wielu deserów. W mojej kuchni pojawiły się dawno temu i jestem pozytywnie zaskoczona ich uniwersalnością.  Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na ciasto z chia bez pieczenia, które robi się naprawdę szybko i prosto.

Składniki:

  • 500 ml mleka roślinnego lub krowiego,
  • 8 łyżek nasion chia,
  • opakowanie okrągłych biszkoptów Andante,
  • 2 łyżki żelatyny / agaru,
  • galaretka truskawkowa/malinowa (lub inny smak – wedle uznania).

przepis na ciasto z nasionami chia

ciasto z nasionami chia bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Do miski wsyp nasiona chia i zalej mlekiem.
  2. Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na około 30 minut, aby stężały (warto po 5 minutach od włożenia do lodówki ponownie je przemieszać).
  3. W tym czasie na tortownicy ułóż biszkopty okrągłe Andante.
  4. Do szklanki wsyp dwie łyżki żelatyny/agaru, zalej ciepłą wodą i wymieszaj.
  5. Rozpuszczoną żelatynę/agar dodaj do nasion chia z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż do tortownicy z biszkoptami i ponownie włóż do lodówki.
  7. Rozpuść galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Gdy galaretka lekko stężeje, wlej ją do przygotowanego ciasta i ponownie wrzuć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

przepis na ciasto z chia bez pieczenia

My dodajemy do ciasta jeszcze dżem owocowy, a dopiero potem galaretkę – polecam Wam ten sposób, wtedy jest jeszcze pyszniejsze 🙂

wpis został zrealizowany we współpracy z marką Andante.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.